Laserska stomatologija

Popravka zuba laserom prati trend minimalno invazivne stomatologije, odnosno minimalno uklanjanje zdravog zubnog tkiva tokom intervencije. Stomatološki laser radi po principu mini eksplozija, koje zubni nerv ne uspeva da registruje, pa gotovo i nema bola (najčešće nije potrebno davanje anestezije). Vibracije karakteristične za zubarsku busilicu prilikom tretmana laserom ne postoje. Laserski zrak je baktericidan i efikasni u lečenju svih vrsta infekcija (sterilizacija radnog polja i biostimulativni efekat). Zbog te osobine laser se uspešno primenjuje pri lečenju gangrene, periimplantita (infekcija tkiva oko implantata) i dezinfekcija parodontalnih džepova.

 

Kod hirurških intervencija gde je korišćen tvrdi laser vreme zarastanja je kraće, bez ožiljka i krvarenja, često nije potrebno šivenje. Na primer kad se radi produžavanje kliničke krune zuba, pacijenti najčešće nemaju nikakve simptome i može im se odmah postavljati krunica ili faseta.

 

Pored same opreme jako je bitan kvalitet rada i iskustvo stomatologa koji radi intervenciju. Stomatološka ordinacija Ortodent prvi dentalni laser je nabavila još davne 2003. godine, tako da skoro 15 punih godina pružamo usluge bezbolne popravke zuba lasetom, lečenje infekcija (afte, herpesi, paradentoza) i hirurške intervencije. Ordinacija poseduje lasere slovenačke kompanije Fotona koji se odlikuju izuzetnom efkiasnošču u radu, što značajno smanjuje trajanje intervencija.

 

Dr. Aleksandar Radojičić, specijalista za lasersku terapiju, potvrdjuje pozitivna iskustva pacijenata:

Dr. Aleksandar Radojičić, specijalista za lasersku terapiju
Dr. Aleksandar Radojičić, specijalista za lasersku terapiju

“Pacijenti najnegativniji stav imaju prema zubarskoj bušilici, što je i razumiljivo, prilikom obrade zuba dolazi do vibracija, specificnog zvuka i osećaja. Sve navedeno nije pristuno kada se intervencija radi dentalnim laserom, jednostavno pacijent se prijatnije oseća tokom tretmana. Bilo da je u pitanju sama popravka zuba ili pak lečenje, vreme provedeno na stolici se znatno skraćuje i omogućava nam da uradimo više tokom jedne sesije. Izdvajamo mogućnost jedno-seansnog lečenja korena zuba, gde se kompletan tretman završava jednim dolaskom.”

“Posebno smo ponosi na pacijente koji su zahvaljujući lasreskoj metodi prevazišli svoj strah od zubara, sada nam rado dolaze i stekli su naviku redovne kontrole.”

Primer intervencije na gornjem prednjem zubu dentalnim laserom, iz priloženih slika može se videti da je krajnji rezultat izuzetan (kompletna intervencija se može pogledati u video prilogu na strani).

Zub nakon intervencije ima potpuno priordan oblik, izgled i boju, a korišćeni materijali garantuju kvalitet i dug vek trajanja.

Video materijal na strani je vlasništvo “Ortodent Centar” klinike i svako preuzimanje je zabranjeno.