Protetika

Gubitak jednog, dva ili više zuba uzrokuje određene poremećaje funkcionalnog ili estetskog karaktera. Pored funkcije žvakanja, usled parcijalne ili totalne bezubosti, funkcija govora je uvek manje ili više poremećena. Gubitak zuba, posebno frontalnih, vodi ka narušavanju spoljašnjeg izgleda osobe, a često dovodi i do psihičke traume. U tom slučaju pacijent izbegava da se smeje, pri govoru pokriva usta rukom, pa iz tih razloga mnogo puta zatraži lekarsku pomoć.

Savremena zubna protetika nam omogućava da svojim pacijentima omogućimo nadoknade izgubljenih zuba koji i u estetskom i u funkcionalnom smislu mogu da nadomeste nedostatak jednog ili više zuba. Gubitka zuba uzrokuje određene poremećaje funkcionalnog ili estetskog karaktera.

U skladu sa stanjem zuba pacijenta i željama, predlažemo najbolja rešenja za svaki pojedinačni slučaj. Protetski radovi mogu da budu:
– fiksni (mostovi)
– mobilni (proteze)
– kombinovani (mostovi i proteze)

Krunice su svojevrsne navlake za zube koji su oštećeni, a koriste se i u slučaju krezubosti kada je potrebno izbrusiti susedne zube (oko bezubog polja), čak iako su potpuno zdravi, da bi se obezbedio potpuni zubni niz. Više povezanih krunica čini most (fiksnu protetsku nadoknadu). Most je najkomforniji vid nadoknade nedostajućih zuba, jer se sile pritiska prenose preko korenova preostalih zuba na kost, kao što je to slucaj sa prirodnim zubima, i pružaju potpuno prirodan osećaj pri žvakanju.

Krunice se stavljaju na prirodne zube i po izgedu su im potpuno identične. Koriste se u situacijama:
– kada je zub polomljen
– kada je problem prevelik da bi se rešio plombiranjem
– u slučaju kada potrebno zaštiti zub nakon neke intervencije

 

Pre postavljanje krunice za zube, potrebno je odraditi pripremu, to jest brusiti zub i prilagoditi njegov oblik tako da navlaka može da se postavi. Na osnovu otiska zuba, pravi se odgovarajuća krunica koja je po obliku istovetna pravom zubu.

U našoj ordinaciji pacijenti mogu dobiti bezmetalne ili metalokeramičke krunice.

Metalokeramika je rasprostranjen materijal, najviše iz finansijskih razloga, a estetski je vrlo dobar. Podrazumeva kapicu od metala na kojoj se modeluje kermika.

Bezmetalna keramika je materijal novije generacije, funkcionalno podjednako dobar kao i metalokeramika, a estetski savršeno rešenje, koje nudi apsolutnu prirodnost u izgledu nadoknada. Podrazumeva kapicu od cirkonijuma (materijal bele boje) na kojoj se modeluje keramika. Cele zircon krune i mostovi danas se izradjuju uz pomoc savremenih CadCam sistema. Vreme izrade je zaista minimalno a preciznost na izuzetnom nivou, u pitanju je kompjuterski navodjenn proces.